beknopte biografie

Harry van Kruiningen werd geboren in 1906 in Hansweert, gemeente Kruiningen in Zeeland, als Henri Adelbert Janssen. Hij overleed in 1996 in Laren in het Rosa Spierhuis. Hij was een zeer veelzijdig kunstenaar. Hij was schilder, graficus, tekenaar, auteur en illustrator van zeven kinderboeken, cineast en monumentaal kunstenaar. Hij bedrukte zijden en katoenen stoffen met litho's en verkocht deze als shawls en gordijnstoffen. Hij vervaardigde keramiek borden en mozaïekbeelden. De meeste bekendheid verwierf hij met zijn etsen.


Typering


Bij Van Kruiningen overheersen de fantasie en het gevoel. Zijn grafisch werk is te karakteriseren als abstract figuratief, verbeeldingen op reële vormen gebaseerd.

 

Schilder

 

Al op jonge leeftijd wist hij dat hij kunstschilder wilde worden. Door omstandigheden kon hij pas als 21-jarige naar een opleiding. Daar leerde hij tekenen, maar het schilderen met olieverf moest hij ‘met zijn tong tussen de tanden’ zichzelf eigen maken. Hij begon als schilder van stillevens, stadsgezichten en landschappen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, een realisme stroming in het interbellum. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij steeds abstracter werken en werden zijn schilderijen fantastischer en kleurrijker.


Lithograaf


Vanaf 1946 bracht hij de kleurenlitho tot leven in zijn bibliofiele series 24 litho´s (Republiek der Letteren, 1947), Metamorphosen van Ovidius (1953), het Zonnelied van Achnaton (1954), het Soemerische epos Gilgamesj (1955) en het lied van Heer Halewijn (1956), alle uitgegeven bij Le Canard. Hij werd een tovenaar met kleur genoemd. Hij combineerde de oorspronkelijke historische tekst met beeld en gaf een wetenschappelijk tintje aan de uitgaven door de inleidingen door hoogleraren te laten schrijven.


Socialist


Van Kruiningen was een maatschappelijk betrokken kunstenaar. Voor de Tweede Wereldoorlog was hij zeer actief in de CPN. Daar leerde hij zijn vrouw Rie Lieuwen kennen, met wie hij in 1929 trouwde. Van 1936 tot juli 1942 deed hij mee met het kunstenaarsverzet en vervaardigde hij valse persoonsbewijzen (samen met zijn vriend en collega-kunstenaar Ger Gerrits) tot hij opgepakt werd door de Gestapo. Hij wist vrij te komen, maar moest wel onmiddellijk onderduiken. Na de oorlog was hij actief in kunstenaarsvakbonden en –verenigingen om betere werk en leefomstandigheden voor kunstenaars te bewerkstelligen. zie ook: profiel op BWSA


Docent


Op 52-jarige leeftijd werd Van Kruiningen docent grafische kunsten aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Hij schreef voor zijn studenten een leerboek Techniek van de Grafische Kunst. Samen met zijn zoon Ulco produceerde hij een documentaire film over de geschiedenis en techniek van de grafische kunst en een film over Rembrandt als etser.


Inspiratiebronnen


Bekende series etsen die door literaire bronnen zijn ingegeven, betreffen het epos Gilgamesj (serie kleurenetsen 1963), de Minnebrieven van Multatuli (1973), de gruwelverhalen van Edgar Alan Poe (1974), de Bijbelcommentaren van de filosoof Spinoza (1975), en Gullivers Reizen van Jonathan Swift (etsen 1974). Het leven van de gewone man in Amsterdam in de 14e tot de 17e eeuw verbeeldde hij in een serie van 33 zwart–wit etsen Leven en willekeur in Amsterdam (1970).

De natuur en de evolutie waren een grote inspiratiebron voor hem in de jaren 1977 tot 1986. Hij raakte geboeid door de microwereld van de algen. Naar aanleiding van wat hij zag door de microscoop maakte hij enkele series kleurenetsen over Het ontstaan van het leven (1977) en Het ontstaan van de seksualiteit (1980) en als laatste een bibliofiele uitgave: Volvox (1986). De meeste series zijn ook in boekvorm uitgegeven.

 

Prijzen en onderscheidingen

 

1959 Prijs voor de Sport (ingesteld door Prins Bernard Fonds)
1962 Prijs der Nederlandse kunstcritici (Prix de la Critique)
1964 Erelid van de Academie van Beeldende Kunsten te Florence
1965 Zilveren medaille Internationale Boek - en Grafiektentoonstelling in Leipzig
1978 Arti medaille. Onderscheiding van de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae

 

Op de volgende pagina's treft u een selectie uit zijn werken aan. 

Voor meer informatie over H. van Kruiningen of werk melden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.